Elämän ensimmäinen vierailu taidemuseossa innosti

16.4.2019 14:08

Heli Ryhäsen veistos ”Varjelus” vuodelta 2010 kutsui Ranjaa luokseen.

Miehen hahmo kurottaa ulos seinältä ja ojentaa kätensä – mutta miksi ja mitä kohti?

Heli Ryhäsen veistos ”Varjelus” herätti lukuisia kysymyksiä ja tulkintoja, kun Puijolan Tyttöjen Talon ohjaaja Sanni Mäkinen vieraili Kuopion Taidemuseossa seitsemän maahanmuuttajataustaisen nuoren naisen kanssa.

Osa naisista näki teoksessa uskonnollisen viestin.

”Olen kuin siunauksen ja suojeluksen alla”, totesi yksi naisista asettuessaan teoksen alle.

Osa taas ei nähnyt teoksessa mitään uskontoon viittaavaa.

Museokäynnin mahdollistivat lahjoittajat, jotka ovat ostaneet Palanen elämää -verkkokaupastamme Puijolan ”Kulttuurikokemus maahanmuuttajatytölle” -tuotteen.

Mäkisen mukana museossa vierailleet naiset ovat tulleet Kuopioon Afganistanista, Nigeriasta, Irakista, Ghanasta ja Iranista. Naisten erilaiset tulkinnat pysäyttivät pohtimaan, vaikuttaako kulttuuritaustamme siihen, kuinka koemme taiteen.

”Taustamme selvästi ohjaa meitä näkemään teokset hyvinkin eri tavoin”, Mäkinen toteaa.

Tästä esimerkki on museon alakerrassa oleva Jouni Airaksisen teos ”Viivakko – Laokoonin pojat Gordionin kimpussa”. Teos on kuin villiintynyt rihmasto, joka työntää lonkeroita ympärilleen.

”Moni näki teoksessa piikkilankaa ja raja-aitaa. Naisten mieleen nousivat sota ja ihmisten rajoittaminen”, Mäkinen kertaa naisten reaktiota.

Klassiset maalaukset vanhasta Kuopiosta yllättivät. ”Onko kaupunkimme todella joskus näyttänyt tuollaiselta”, naiset kysyivät.

Naiset pohtivat myös, pitääkö museossa olla hiljaa ja rauhallisesti. Ja pitääkö taidetta ymmärtää, vai onko teoksia lupa tulkita omien kokemustensa pohjalta.

Osa naisista oli museossa ensi kerran elämässään. ”Olisimme viihtyneet pitempäänkin, mutta museo meni kiinni. Ensi käynnille varaamme enemmän aikaa.”

Puijola kiittää lämpimästi jokaista lahjoittajaa, joka on käynyt ostoksilla Palanen elämää -verkkokaupassamme.

Kerro meistä kavereille!
Left Menu Icon
Cart Menu Button Image0
Ostoskori