Kesätyö Café Albertissa

18.10.2019 14:46

Setlementti Louhelasta nuorten työelämäprojektiin osallistui 15-vuotias sosiaalinen ja puhelias poika Järvenpäästä. Nuori on käynyt Louhelan erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten iltapäivätoiminnassa (Erlassa) jo yhdeksän vuoden ajan. Erlassa on ollut ilo seurata pojan kehittymistä ja kasvamista pienestä pojasta aktiivista elämää eläväksi nuorukaiseksi, jonka päivät täyttyvät koulusta, iltapäiväkerhosta, kavereista, karate-harrastuksesta ja nuorisotalotoiminnasta.

Nuoren vahvuudet, eli hänen sosiaalinen luonteensa ja reipas asennoitumisensa asioihin, saivat Erlan ohjaajat miettimään, että näin aktiiviselle nuorelle kesätyöpaikkakokeilu voisi olla kokemuksena elämää rikastuttava, itseluottamusta vahvistava sekä lisätä hänen luottamustaan omiin kykyihinsä. Kesätyöpaikka toisi nuorelle mielekästä sisältöä, vaihtelua ja rikkoisi sopivasti nuoren rutiininomaisia kesälomapäiviä.

Louhelan iltapäiväkerhon ohjaajilla oli vahva luottamus siihen, että nuori selviytyisi kesätöistä ja työtehtävistä hyvin, mikäli vain sopiva kesätyöpaikka hänelle löydettäisiin. Tuetuksi kesätyöpaikaksi sovittiin Setlementti Louhelan juhla- ja pitopalvelun pyörittämä kahvila Café Albert, joka sijaitsee Järvenpäässä juna-aseman yhteydessä.

Kävimme nuoren kanssa tutustumassa paikkaan sekä juttelemassa tulevista työtehtävistä ennen heinäkuun lomia. Samalla sovimme, kuka toimisi nuoren työpaikkaohjaajana kahvilassa. Nuori otettiin kahvilassa heti tutustumisvaiheessa lämminhenkisesti vastaan, ja tunnelma oli kaikin puolin miellyttävä. Tämä varmasti osaltaan lievitti nuoren jännitystä kesätyöhön liittyen. Projektin alusta alkaen myös nuoresta itsestään huokui innostuneisuutta ja motivoituneisuutta kesätyöhön sekä uusien asioiden oppimisen iloa.

Nuori oli kahvilassa elokuussa viikon ajan, neljä tuntia päivässä. Oli sovittu, että nuori aloittaa työpäivänsä joka aamu kello seitsemän, ja hän oli tullutkin paikalle jo hyvissä ajoin ennen seitsemää kyselemään ovensuuhun, joko saisi aloittaa työt. Nuoren työpaikkaohjaaja/kahvilatyöntekijä piti tällaista kesätyökokemusta erittäin hyvänä ja kehui monta kertaa, kuinka ahkera ja hyvällä fiiliksellä nuori oli työskennellyt koko viikon ajan.

Kesätyökokeilu on ollut merkityksellinen elämänkokemus nuorelle. Nuori on harjoitellut asioiden hoitamista, saanut tuoda omia vahvuuksiaan esiin kesätyöpaikalla, hänelle on annettu sopivassa määrin vastuuta tehdä työtehtäviä itsenäisesti sekä annettu hyvää palautetta työskentelystä.

Kesätyön jälkeen nuoren usko omiin taitoihin on lisääntynyt ja käsitys omista mahdollisuuksista avautunut. Hän on ottanut ison askeleen kohti aikuistumista, itsenäistä elämää ja tällä hetkellä nuori miettiikin, mihin hän voisi ensi kesänä hakea kesätöihin.

Mun eka kesätyö

”Moi! Olen 15-vuotias poika Järvenpäästä. Elokuussa oli mun eka kesätyöni. Pääsin Setlementti Louhelan juna-asemalla olevaan pieneen kahvilaan, Café Albertiin viikoksi. Työtehtävät oli mukavia ja oli tosi kiva jutella asiakkaiden kanssa. Kesätyö antoi mulle lisää tekemistä päiviin, opin kuuntelemaan ohjeita ja toimimaan niiden mukaan sekä paistamaan kananmunia kuin Master Chef.😆 Ensi kesänä olis kiva päästä töihin vaikka johonkin leirille.”

”Kun menin töihin kello seitsemän, ensimmäiseksi piti laittaa essu päälle ja odottaa asiakkaita. Asiakkaiden odottaminen oli tylsää, jos kaikki hommat oli jo tehty. Sain myös tehdä leipiä, kun ne oli loppumassa. Työtehtäviin kuului myös siivoamista, tavarakuormien purkamista ja kananmunien paistamista. Oli mukavaa, kun sai tehdä itse oikeita asioita ja parasta oli, että kun sain käyttää vahvuuksia, olla sosiaalinen ja jutella ihmisten kanssa.”

Kerro meistä kavereille!
Left Menu Icon
Cart Menu Button Image0Left Menu Icon
Ostoskori